vörösvértestek

Miért legyen a vaspótlás a legutolsó ötlet vashiány esetén?

A vas mai ismereteink szerint szervezetünk legfontosabb nyomeleme, a vörösvértest oxigénszállító fehérjéjének, a hemoglobinnak egyik fő alkotórésze.

Az emberi szervezet vastartalma kb. 4 g, ebből a legtöbb, 70 százalék a hemoglobinban, a fennmaradó rész a myoglobinban (8 százalék), a terminális oxidáció citokróm enzimjeiben (2 százalék), a transzferrinben (0,1 százalék) és a máj-lép-csont-rendszer (reticuloendotheliális hálózat) raktáraiban, illetve makrofág sejtekben (20 százalék) található.

Vasszállítás és vasraktározás

A hemben Fe2+ (ferro) formában lévő vas képes megkötni a molekuláris oxigént és a szövetekbe eljutva azt leadni. A specifikus szállítófehérjéhez, a transzferrinhez kötött vasat a csontvelőben osztódó, keletkező vérképző (erythroid) sejtek veszik fel. Az erythroid sejtek membránján úgynevezett transzferrinreceptorok találhatók, amelyek a transzferrin kötődése után lebomlanak. A vas sejten belüli, intracelluláris leválása után a transzferrinreceptor visszajut a sejtmembránba, és újabb transzferrinmolekula fogadására képes.

A vas homeosztázisa, körforgása.
Fotó: harvard.edu

Vasforrások és vas-felszívódás

A szervezetben a vasanyagcsere lebonyolítására specifikus vasszállító és vasraktározó rendszer található.

A táplálékkal felvett vas ferri-ion formában a patkóbélből és a csípőbél felső szakaszából szívódik fel a bélhámsejtekbe. A gyomorsav és a C-vitamin elősegíti az ionos vas felszívódását, mivel gátolják annak oxidációját ferri (Fe3+) vassá.

Marhamáj. Gyönyörű vasforrás!
Fotó: uns

Leggyakoribb és legjobb vasforrás a hús és a máj, amelyben a vas leginkább úgynevezett hemhez kötött állapotban fordul elő, hem-vas. A növényekben található vas kisebb hatásfokkal szívódik fel, mert a növényi komplexek erősebben kötik és a bélrendszerben nehezebben válik le róluk – növényi étrend mellett gyakran vashiány léphet fel.

A hem-vas 20 százalékos, míg a ferro-vas 10 százalékos hatásfokkal szívódik fel. Naponta kb. 1–5 mg étrendi vasra van szükség ahhoz, hogy a vasanyagcsere egyensúlyban legyen, ami 10–20 mg vas bevitelével biztosítható.

A vasfelszívódás zavarát felnőttkorban is leggyakrabban a gluténszenzitív enteropathia, cöliákia okozza, tágabban értelmezve a

béláteresztés.

A vasszükséglet megnövekszik a terhesség és a szoptatás során. A krónikus vérvesztés leggyakoribb oka a túlzottan bőséges menstruációs vérzés, de időseknél tápcsatornai betegség, például vastagbélrák is lehet. Nagy fokban gátolják a növényi fitinsavak a megfelelő vasfelszívódást!

A bélhámsejteken a vas aktív transzporttal jut át. A felszívódás mértékét a vasigény határozza meg, de napi 50–100 mg-nál több még extrém vashiányban sem szívódhat föl. A felszívódás üteme függ a szervezet aktuális vasigényétől, azaz vashiányban a vas felszívódásának üteme fokozódik. Kisgyermekkorban a vasfelszívódás szabályozása még nem működik, így a túlzott mennyiségű vasbevitel mérgezést is okozhat.

Ferritin

A keringésben a vas Fe3+ (ferri-ion) formájában transzferrinhez kötődik.

A vas raktározó fehérjéi a ferritin és a hemosziderin.

ferritinben tárolt vas mobilizálható, szintézisét a szabad vas szintje határozza meg. A szövetekben a vas a ferritin nevű vasraktárfehérjéhez kötött állapotban tárolódik. A szérum ferritinszintje az így tárolt vas mennyiségével arányos, minden µg/l kb. 10 mg tárolt vasnak felel meg.

Vasvesztés

Szervezetünkben nincs specifikus vaskiürítő mechanizmus. Kis mennyiségű vas távozhat a leváló bélhámsejtekkel a székletben, nyomokban pedig az epével, a vizelettel és a verejtékkel. Az így távozó vas azonban nem több napi 1 mg-nál. Jelentősebb élettani vasvesztés nőknél, menstruációkor fordul elő.

Vashiány

Leggyakoribb tünetei közé a száraz bőr, hajhullás, a szájnyálkahártya-kellemetlenségek, nyelvégés, berepedések a szájzugban, nyelési zavar tartoznak. Hosszú évekig tartó vashiányban orrnyálkahártya-degeneráció, idült húgyhólyaggyulladás, vaginitis (vaginagyulladás), gyomornyálkahártya-gyulladás alakul ki, amely sósavtermelési zavart okozhat. A köröm törékennyé válik, ellaposodhat.

Normális és vérszegény, anémiás vörösvértest-mennyiség modellezése.
Fotó: harvard.edu

A vashiány kialakulása során először a raktározott vas mennyisége csökken, megelőzve a vérszérum vas- és transzferrinszintjének változását. A szérumferritin koncentrációjának csökkenése jól és korán jelzi a raktározott vas csökkenését. Ha a vasraktár teljesen kiürül, csökken a szérum vasszintje is és kompenzálóan nő a szérum transzferrinszintje és fokozódik a vas felszívódása, de még normális a hemoglobin – ezt hívjuk latens vashiánynak.

FokozatokSzérum ferritinRaktárvasVaskötő kapacitásSzérumvasAnaemia (vérszegénység)
VashiányCsökkentJelentősen csökkent v. hiányzikFokozottNormális vagy alig csökkentNincs
Vashiányos anaemia, koraiCsökkentHiányzikFokozottCsökkentNormocytás normochrom
Megjelenő vashiányErősen csökkentHiányzikFokozottCsökkentMicrocytás (kissejtes) normochrom
Vashiányos anaemia (előrehaladott)Alig mérhetőHiányzik, enzim vas is csökkent!FokozottCsökkentMicrocytás (kissejtes) hypochrom
A vashiány és fokozatai. Az állapotok elkülönítése (differenciáldiagnosztika) időnként kacifántos lehet.


Hogyan különíthető el a vashiányos anémia más, főként gyulladásos betegségek okozta vashiánytól?

Ha gyulladásos betegség (inflammatory disease) okozza a vérszegénységet és nem a vashiány, a vasat raktározó fehérje, a ferritin laborértéke, valamint a csontvelőben festhető vas mértéke nő meg.

Vashiányom van. Irány a patika és pótolni ezerrel?

Ne. Legalábbis ez legyen – a jelenlegi tudományos eredmények és ajánlások alapján – a legutolsó opció.

A szükséges mennyiségben nélkülözhetetlen

A vas kémiai értelemben erős oxidatív hatással rendelkezik – szervezetünk sejtjeire is eképpen hat! Ezért fontos minél alacsonyabban tartani a szabad vas szintünket. Ugyanakkor szervezetünk számos funkciójában van nélkülözhetetlen szerepe, így hiánya is probléma.

Ha túl sok a vas

  • A vas a kórokozók többsége számára is fontos tápanyag: a vaspótlás és a nem alacsony vasszint fokozzák a kórokozók szaporodását, a krónikus/akut fertőzéseket súlyosbítja. Éppen ezért sejtjeink ideális esetben a vasat ferritinhez kötve tárolják, főleg fertőzés esetén: a kórokozók többsége számára ferritinhez kötve a vas nem hozzáférhető. Ez a szervezetük fő stratégiája a kórokozók vastól való megfosztására és így a fertőzések elleni védelemének is.
  • A vas szállításában is lényeges szerepe van a ferritinnek, ahogyan a szabad vas szintünk szabályozásában is; ha több vasra van szüksége szervezetünk egy részének, a ferritin a vasat az igény helyszínéhez szállítja, ha megnő a vas szintje a vérünkben, a ferritin elraktározza a felesleget: ezzel lecsökken a vas az ideálisan alacsony szintre.
  • A vaspótlás és vasban dús ételek gyakori fogyasztása a bélflórára és a bélrendszerre káros hatást gyakorol oxidációs tulajdonságai révén. Megfelelő ferritin szint és nem túl magas mértékű vasbevitel mellett káros hatásai azonban megszűnnek/lecsökkennek. A vas bélrendszert irritáló tulajdonságát azonban a ferritin nem szünteti meg, ezért is fontos a vasbevitel alacsony mértéke.
  • Terhesség esetén különösen fontos az alacsony vasszint, optimális vasraktár mellett. A vas plazmaszint rendezése tehát jobb, ha nem vas pótláson keresztül történik – utóbbi a magzatra is káros.

Egy fontos tanulmány

Egy 2014-es olasz vizsgálatban közel 300 vashiányos, illetve vashiányos anémiában (IDA) szenvedő kismamát osztottak két csoportra.

Olaszország, Velence.
Fotó: unsplash

Az egyik csoportban lévő 156 kismama napi 2 x 100mg laktoferrint kapott, míg a másik 139 kismama napi 560 mg vas-szulfát kiegészítést.

A laktoferrint szedő csoportban a vas összes vizsgálati mutatója (pl. haemoglobin, vas, ferritin) jelentősen javult, azaz a vashiányos állapot és vérszegénység teljesen megszűnt. A vasat szedő csoportban minden paraméter tovább romlott.

A csak laktoferrint szedő vashiányos kismamák körében nem fordult elő semmilyen mellékhatás és szervezet szintű gyulladást mutató értékeik is javultak, a vasat szedő vashiányos kismamák csoportjában a gyulladás szint tovább romlott, ráadásul több mint 16 százalékuknak okozott észrevehető mellékhatásokat is a vaspótlás.

A legmeglepőbb a vizsgálat során azonban az volt, hogy a vasat nem, csak laktoferrint szedő kismamáknál egyetlen vetélés sem történt. Az összes kisgyermek egészségesen megszületett, ellenben a vasat szedő kismamáknál 5 vetélés (4 százalék) történt.

Ha vashiányosak vagyunk, fontos a szervezetünk vas szintjének optimalizálása, de ehhez ritkán szükséges csak vas pótlás – önálló vaspótlásnak a tudomány jelenlegi állása szerint nincs indikációja.

Terhesség, bélproblémák és krónikus vagy akut fertőzés esetén vaspótlás nélkül ajánlott optimalizálni a vasszintet.

A vashiány kezelése

Ferritin-mérés

Első lépésként érdemes megméretni a ferritin szintet.

Ideálisan 50 (20)-75 ng/ml érték közt jó tartani terhesség esetén.

A ferritin szintje akut/krónikus gyulladás, fertőzés és elhízás/metabolikus szindróma eseténlegtöbbször megnő, azonban az alacsony ferritin szint minden esetben alacsony vas státuszt jelent.

Ideálisan a vasszint alacsony-közepes, míg ferritin, transzferrin, haemoglobin szintje normális.

Problémás ételek

A ferritin szint alacsonyan (20 ng/ml környékén) tartásának lehetnek élethosszra gyakorolt előnyei, mégis érdemes 50-75 ng/ml körüli értékre törekedni, különösen terhesség esetén – ilyenkor még az alacsony vasszint sem gond.

A vas- és ferritin szintet is csökkenti a kávé, csokoládé, tea, magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű termékek és egyéb fitinsavakat, katechineket tartalmazó élelmiszerek.

Laktoferrin és C-vitamin

Vashiánnyal tehát leginkább csak akkor érdemes foglalkozni, ha a ferritin szintje alacsony (50 ng/ml alatt van).

Ez esetben pedig először laktoferrin és C-vitamin szedésével, a vas/ferritin szintet csökkentő egyéb szerek ekerülésével érdemes megpróbálni rendezni ferritin szintet.

Napi min. 2 x 100 mg laktoferrin + napi min. 2000 mg C-vitamin, illetve a tea/kávé/csokoládé/hüvelyesek/magvak/teljes kiőrlésű termékek fogyasztásának csökkentése számos esetben már elegendő segítséget nyújt.

Állati szuperélelmiszerek

Ha a ferritin szintje és így a vasszint nem javul, legjobb, ha nagyobb mennyiségben hetente több alkalommal magas vastartalmú szabadtartású állatból származó élelmiszert – májat és zsírosabb vöröshúst – iktatunk be étrendünkbe a béláteresztést okozó élelmiszerek (pl. gabonafélék) elhagyásával. Ez egyébként a megelőzés legjobb módját is jelenti egyben.

Marhahús, szabad tartású állat. Segíthet!
Fotó: unsplash

Ha valaki nem hajlandó pl. májat enni gyakran – és így a ferritinszint 50 ng/ml-es értékre képtelen felemelkedni – lép a képbe a gyógyszeres és étrendkiegészítővel történő vaspótlás.

Ha ez sem segít

A vas egyetlen klinikai indikációja a vashiányos anaemia vagy annak megelőzése.

A vashiányos anaemia, amely az anaemiák leggyakoribb típusa, kialakulhat abszolút mértékben csökkent vasbevitel, felszívódási zavarok (például gyulladásos bélbetegségek) vagy fokozott igény (újszülöttek, különösen koraszülöttek, gyermekek, terhesség), illetve vérvesztés (menstruáció, occult vérzés) esetén. A menstruáció során a nők akár 30 mg vasat is veszíthetnek. Nőknél postmenopausában, illetve férfiaknál a leggyakoribb ok az occult vérzés, amely leggyakrabban gastrointestinalis eredetű. A vashiányos anaemiának a tünetek súlyossága szempontjából három fokozata van. Kifejezett vashiányban hypochrom, microcytaer anaemiát látunk, magas transzferrin- és alacsony ferritinszinttel.

Gyógyszerek

A vashiányos anaemiát az esetek döntő többségében szájon át (orálisan) szedhető vaskészítményekkel kezelhetjük, amelyek legtöbbjében a vas ferro-ion formájában található. Leggyakoribb vegyületek a ferro-szulfát és a ferro-fumarát, de komplexált vasat is alkalmazhatunk oralisan, ilyen a vas-hidroxid-polimaltóz. Mivel az oralisan adott vas 25 százaléka képes felszívódni és a szervezet maximum 50–100 mg vasat képes egy nap felvenni napi 200–400 mg vasat kell adni.

Ezt a dózist azonban nem minden beteg tolerálja, ekkor kisebb dózisokat kell adni, de így is teljes, bár lassúbb vaspótlás érhető el. Az oralis kezelést 3–6 hónapig kell folytatni, így nemcsak a klinikai képet korrigáljuk, hanem a raktárakat is feltöltjük.

A vas könnyen lép kölcsönhatásba kelátképző vegyületekkel – közülük a tetracyclin antibiotikumok a legfontosabbak – mely kölcsönhatás a vas felszívódásának csökkenéséhez vezet. H2-blokkolók (pl. gyomorsavcsökkentők) és Mg2+ szintén gátolja a vas felszívódását.

Az oralis készítmények legfontosabb mellékhatásai a hányinger, epigastrialis diszkomfortérzés, görcsös hasi fájdalom, székrekedés, illetve ritkábban hasmenés. A tünetek súlyossága dózisfüggő, a dózis csökkentésével a mellékhatások intenzitása csökken. A betegek a különböző készítményeket nem egyformán tolerálják. Az oralis vas feketére festi a székletet, ez megnehezíti a bélrendszeri vérzés diagnózisát.

Vasmérgezés gyermekeknél

Már 10 tabletta vas is fatális kimenetelű mérgezést okozhat.

A vasmérgezés tünete a nekrotizáló gastroenteritis hányással, hasi fájdalommal, véres széklettel. A kezdeti súlyos tünetek után átmeneti javulás következik be, amely után shock, dyspnoe, metabolikus acidosis, coma alakul ki, mindezek halálos kimenetelűek lehetnek. Fontos tudni, hogy az aktív szén nem köti meg a vasat, tehát adása hatástalan.

Miért legyen a vaspótlás a legutolsó ötlet vashiány esetén?

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

Scroll to Top